fbpx

Източник: За да видите оригиналната статия в bgnesagency.com, натиснете тук.

„Освен състезателният характер на състезанието, то е и със социален характер. Нашата цел е да накараме колкото се може повече хора да се върнат към планината. По този начин искаме да възобновим любовта, интереса и грижата към планината и природата. В последно време се наблюдава все по-голям интерес към планината, което много ме радва. Надявам се все повече хора да започнат да посещават планината не със своите коли, а да правят по-дълги преходи със своите семейства“, добавя още тя.

На 5-ти октомври отборите се събират в с. Железница, откъдето могат да изберат дали да тръгнат по късия маршрут до Черни връх или дългия до с. Владая, както преди много години прави Щастливеца и приятелят му Никола Тантилов.

„Трасето е изключително панорамно. Този маршрут е по-малко популярен. Тръгва се от колелото при с. Железница, преминава се през заслона „Синята стрела“ и се стига до Черни връх, където е финалът на късата дистанция. Дългият маршрут продължава през Черни връх, преминава през хижа „Боерица“ и завършва в с. Владая, където е финалът и ще има голямо празненство“, уточни Христов.

Той обясни, че миналата година състезатели са изминалия дългия преход за 4 ч. Според него подготвените планинари могат да изминат трасето за 6-8 ч., но въпреки това организаторите дават контролно време от 10 часа за преодоляване на дистанцията.

До старта на състезанието и от финалните точки към София организаторите осигуряват безплатен транспорт, който тръгва от стадион „Васил Левски“. От ТД „Боерица“ подчертават, че участието става след записване в платформата им и припомнят, че въпреки подкрепителните пунктове, които ще има по маршрутите, състезателите трябва да бъдат обути с удобни туристически обувки, но не и маратонки.

„Важно е състезателите да си носят връхна дреха и яке, както и резервни дрехи за преобличане, поне тениска и полар. Шапката и ръкавиците са силно задължителни, независимо, че състезанието се провежда през есента“, пояснява председателят на дружеството Димо Христов.

Организаторите обявяват, че в рамките на състезанието ще се проведат и две нови инициативи.

„Паралелно със състезателния характер на събитието организираме и преход от хижа Алеко до Черни връх за семейства с деца. С този преход целим да качим хората в планината и да ги запознаем с нея. Другият силен социален аспект е каузата на състезанието ни, която тази година е в подкрепа на хората в неравностойно положение“, разкрива новостите в тазгодишното издание Христина Христова и добавя, че си партнират с фондация „Ела и ти“, която на финала, в с. Владая, ще проведе игри за хора с увреждания.

Христова добави, че и за тях е осигурен специализиран транспорт.

Състезанието има и кауза, която е в подкрепа на хора с увреждания. За целта ще има разположени касички, средствата от които ще отидат за 36 годишната Йоана, която има нужда от редовна рехабилитация.

Източник: За да видите оригиналната статия в bgnesagency.com, натиснете тук.

Очакваме Ви!

село Железница кв. Царева махала, обръщалото на атобус 69

© Copyright 2020 ТД „Боерица“. Всички права запазени.