fbpx

Източник: За да видите оригиналната статия във sportal.bg, натиснете тук.

Остават още няколко дни до крайния срок за регистрация за единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер “По стъпките на Алеко с приятел”.  50 тима вече са се записали за участие в инициативата, която ще се проведе в Природен парк “Витоша” на 5 октомври 2019 година. В надпреварата могат да се включат отбори от 2 до 10 състезатели в две категории – “Семейство” и “Приятели”. Те избират между два варианта на дистанцията – къса от 14 км и дълга от 28 км, като към момента повечето предпочитат по-краткия маршрут. Участието е безплатно, като е необходима предварителна регистрация на www.postupkitenaaleko.com до 21 септември.

Инициативата се провежда за втори път и се организира от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, Природен парк “Витоша”, Фондация „София – европейска столица на спорта” и фондация за аутдор занимания за хора с увреждания “Ела и ти”.

Паралелно със състезанието ще се проведе и детски преход от х. Алеко до Черни връх. Най-малките туристи ще бъдат придружавани от родителите си, а за групата ще се грижат и професионални водачи. За да бъде преживяването още по-полезно и приятно, на място децата ще могат да участват в беседа за Апостола на Свободата с авторите на популярната книга за деца “Разкажи ми за Левски” – Райчин Генов и Ивайло Кючуков.

“Любовта към планината се възпитава от най-ранна възраст, а децата в София имат изключителния шанс да растат в полите на Витоша. За съжаление, много малка част от тях ходят редовно на преходи, а има и такива, които никога не са се качвали на Черни връх.”, обясни Христина Христова, организатор на инициативата. “Ние като родители и възрастни носим отговорността да им покажем радостта от общуването с природата.”, допълни той.

Местата в групата за детския преход вече са запълнени, но семействата, които преценят, че възрастта и подготовката на децата им го позволяват, могат да се запишат за късата дистанция в състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” в категория „семейство“.

Организаторите напомнят, че участниците в инициативите трябва да са екипирани с подходящи планински обувки, непромокаеми топли дрехи (включително резервни) и да носят със себе си достатъчно количество вода и храна.

МАРШРУТИТЕ:

Къса дистанция – с. Железница – з. Синята стрела – Черни връх;
· 14 км с 1250 м сумарна положителна денивелация;

Дълга дистанция – с. Железница – з. Синята стрела – Черни връх – х. Боерица – с. Владая
· 28 км с 1350 м сумарна положителна и 1550 м отрицателна денивелация;

Осигурени са и 3 подкрепителни пункта за късото и дългото трасе – з. Синята стрела; Черни връх (финал на късата дистанция и пункт №2 за дългата); х. Боерица (пункт №3 само за дългата дистанция)

РЕГИСТРАЦИЯ ЗА УЧАСТИЕ можете да направите ТУК!

Източник: За да видите оригиналната статия във sportal.bg, натиснете тук.

Очакваме Ви!

село Железница кв. Царева махала, обръщалото на атобус 69

© Copyright 2020 ТД „Боерица“. Всички права запазени.