fbpx

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

НАЧАЛО
– 3-ти октомври 2020 г. от 8:00 часа, село Железница (кв. Царева махала, обръщалото на атобус 69, срещу разклона за с. Плана –> Линк може да видите тук.).Mолим всички учстници да дойдат преди 7:30 часа.

УЧАСТНИЦИ
– Състезателната единица е от минимум двама човека и максимум 10 човека в отбор. За крайно състезателно време се счита времето на финиширане на последния състезател от отбора. При невъзможност за завършване на един или повече състезатели, то отборът отпада от крайното класиране.
– Въпреки състезателния елемент, събитието е по-скоро със социална насоченост. Насърчават се взаимопомощта, екипният дух и феър плей;
– Всички състезатели са длъжни да окажат помощ на всеки човек – друг състезател, съдия, персонал на контролните пунктове, както и зрители и туристи в случай на нужда, независимо от евентуалното забавяне, което може да бъде причинено от това.
– Всички състезатели са задължени да следват стриктно указанията, дадени от съдиите и останалия организационен персонал;
– Оганизаторите, лекари, членове на медицински екипи, членове на спасителни екипи, доброволци, както и всички оторизирани от организаторите лица имат правото да спрат от участие състезател ако преценят, че състоянието им не позволява по- нататъшно участие в състезанието. Решението им влиза в сила незабавно.
– До участие в състезанието се допускат участници, навършили 18 години в деня на старта, които при регистрация се съгласяват с правилата и общите условия за провеждане на състезанието и освобождаване от отговорност на организаторите.
– Лица под 18 години могат да участват в състезанието само, ако са физически подготвени да издържат съответната избрана дистанция и трасе и са в един отбор с родител или настойник и предоставят декларация, подписана от техен родител/настойник.
Състезателите трябва да се запознаят предварително с маршрута и трасето на състезанието и да бъдат адекватно физически и психически подготвени. Състезателите трябва да могат да се справят сами, без външна помощ, с изключение на тази от съотборниците им и да са запознати с висчки рискове и опасности, които крие придвижването в планинска местност: ориентиране, разчитане на релеф, стръмни изкачвания и спускания, диви животни, умора, физически неразположения и наранявания, лоши климатични условия (дъжд, сняг, мъгла, силен дъжд, градушка, заледявания, кал, студ, горещини). Всеки състезател участва в събитието изцяло на собствена отговорност и риск.
– Бягането е физическа дейност, която може да предивзвика неразположение, преумора, травми, наранявания. Препоръчваме всички състезатели да се консултират с личния си лекар преди участие.
– Важно за отборите:
Отбор, който се е записал за дълга дистаниция (с. Железница —> Черни връх —> с.Владая ~ 30 км.), но реши да се откаже на финала на късата дистанция (с. Железница —> Черни връх ~ 14 км.), ще бъде дисклалифициран.
Отбор, който се е записал за късата дистаниция (с. Железница —> Черни връх ~ 14 км.), но реши да продължи до финала на дългата дистанция (с. Железница —> Черни връх —> с.Владая ~ 30 км.), ще участва в класирането само на късата дистанция.
– Ако участник от отбор прекрати участието си преди финала на дистанцията за която се е записал неговият отбор, всички участници от този отбор ще бъдат дисклалифицирани.
– Ако участниците променят подредбата на раздадените им номера в отбора, могат да бъдат дисклалифицирани. Тъй като това, може да доведе до грешки в отчитащата система. Всеки участник трябва да се състезава с номера отговарящ на неговото име.

За всяка промяна в дистанциите или при възникнал проблем с участник от отбор, отборът задължително трябва да се свърже с организаторите на посочените телефонни номера или да предупреди представител от организаторите на най-близкият пункт.

РЕГИСТРАЦИЯ И ЗАПИСВАНЕ
– Всички участници в състезанието трябва да се запишат БЕЗПЛАТНО ПРЕДВАРИТЕЛНО използвайки онлайн платформата за регистрация спрямо дистанцията, в която участват.
– Участници от един и същ отбор могат да се регистрират само на една от двете дистанции;

ДИСТАНЦИЯ
– Късо трасе (с. Железница —> Черни връх ~ 14 км.)
– Дълго трасе (с. Железница —> Черни връх —> с.Владая ~ 30 км.)

КОНТРОЛНО ВРЕМЕ
  5часа за късо трасе (с. Железница —> Черни връх ~ 14 км.)
10 часа за дълго трасе (с. Железница —> Черни връх —> с.Владая ~ 30 км.)

ОКОЛНА СРЕДА
– Забранено е изхвърлянето на всякакъв вид отпадъци по трасето или около него.
състезатели са задължени да опазват околната среда, растителното и биоразнообразие и не извършват злоумишлени действия.

ЕКИПИРОВКА
– Екипировка (организаторите си запазват правото да инспектират наличието на всички елементи от задължителната екипировка. Липсата на който и да е било компонент може да доведе до дисквалификация на участник и отборът им).

Задължителна екипировка:

 • Състезателен номер, прикрепен на видимо място в предната част на тялото – гърдите, корема или бедрата. Изключения се допускат само при лоши метеорологични условия, когато номерът може да бъде покрит от връхна дреха. В такъв случай състезателите са длъжни да показват състезателния номер при поискване от страна на организаторите или съдиите.
 • Съд за течности с вместимост от минимум 1.5л. На подкрепителните пунктове няма да бъдат налични пластмасови чаши и бутилки за еднократна употреба.
 • Мобилен телефон със заредена батерия с възможност за провеждане на разговори на територията на Република България. Поради спецификата и профила на трасето, наличието на покритие на мобилната мрежа не може да бъде гарантирано по цялото протежение на трасето.
 • Водо и ветроустойчива връхна дреха.

Препоръчителна екипировка:

 • Удобни обувки, пригодени за бързо преминаване на пресечен терен
 • Храна с енергийна равностойност на поне 500kcal
 • Шапка/бъф
 • Раница
 • Щеки
 • Източник на светлина
 • Компас и карта
 • Аптечка, ластичен бинт, лепенки, марли и лекарства
 • Слънцезащитен крем
 • Репелент против насекоми
 • Други връхни дрехи освен задължителните
 • Планинска застраховка

СЪСТЕЗАНИЕТО
– Състезателната единица е от минимум двама човека и максимум 10 човека в отбор. За крайно състезателно време се счита времето на финиширане на последния състезател от отбора. При невъзможност за завършване на един или повече състезатели, то отборът отпада от крайното класиране.
– Състезанието е съставено от две дистанции – къса с разстояние от приблизително 14 км. и сумарна положителна денивелация от 1250 м. и дълга с разстояние от приблизително 30 км. и сумарна положителна денивелация от 1350 м.
– Стартът и на двете дистанции се намира в с. Железница, кв. Царева махала – обръщалото на автобус 69 при разклона за с. Плана (Линк може да видите тук). Финалът на късата дистанция е на вр. Черни Връх, а на дългата в центъра на с. Владая.
– Маршрътут на двете трасета преминава през Природен Парк Витоша. Допълнителна информация и описание е предоставена на официалния сайт на състезанието.
– По протежение на трасетата ще бъдат изградени подкрепителни и контролни пунктове, където състезателите могат да получат вода, храна, енергийни напитки, да им бъде оказана първа долекарска помощ от квалифицирани лица или самите те да прекратят участието си в състезанието.
– Храната, водата и енергийните напитките на подкрепителните пунктове е предназначена единствено за официално регистрираните участници.
– Всеки състезател и/или отбор може да прекрати участието си само на контролен пункт, като е задължен да уведоми за това съдиите или организаторите.
– Забранява се на участиниците да се включват в състезанието с домашни любимци.
– Трасето на състезанието преминава през публична и частна собственост и няма да бъде затворено за хора, които не участват в състезанието.
– Трасето на състезанието преминава през населени места и пресича автомобилни пътища, моля спазвайте правилата за движение по пътищата на Република България.
– Организаторите си запазват правото да отменят или прекратят изцяло или частично състезанието във всеки един момент, когато това се налага от съображения за сигурност, в случаи пряко застрашаващи живота и здравето на участници или доброволци.
– Организаторите си запазват правото да прекратят участието на един или повече състезатели ако преценят, че здравето или живота му са застрашени.
– Организаторите си запазват правото да отменят/променят датата и времето на старта, както и да прекратят състезанието по всяко време поради лоши метеорологични условия, природни бедствия и катаклизми и други непредвидени обстоятелства, застрашаващи здравето и живота на участниците, доброволците и спомагателните екипи.

ПУНКТОВЕ
Ще има 3 пункта, на които всички участници ще могат да получат вода, помощ, допълнителна информация, ако е необходимо.
– 1 пункт – Заслон Синятя Стрела
– 2 пункт – Черни връх – Финал на краткото трасе
– 3 пункт – хижа Боерица

ДРУГИ
– Организатор на състезанието е ТД Боерица – сдружение с нестопанска цел.
– ТД Боерица си запазва правото да променя настоящите условия, правила и време за провеждане на състезанието по всяко време и без предупреждение.
– ТД Боерица не носи отговорност за каквито и да е наранявания, контузии, травми или летален изход на участниците в състезанието.
– ТД Боерица не носи отговорност за достоверността на предоставената информация и лични данни на потребителите при тяхната регистрация.
– ТД Боерица не носи отговорност при технически повреди и невъзможност за отчитане на резултатите и класиране от състезанието или тяхното публикуване.
– ТД Боерица не действа като арбитраж при раздаване на предметни награди.

Очакваме Ви!

село Железница кв. Царева махала, обръщалото на атобус 69

© Copyright 2018 ТД „Боерица“. Всички права запазени.