fbpx

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

НАЧАЛО
30-ти
септември 2023 г. 

 • Дълго трасе – 8:00 часа, село Железница (кв. Царева махала, обръщалото на атобус 69, срещу разклона за с. Плана –> Линк може да видите тук.).Mолим всички учстници да дойдат в 7:00 часа.
 • Късо трасе – 10:30 часа, село Владая (Читалище Светлина ->Линк може да видите тук.). Молим всички участници да дойдат в 9:30 часа. 

УЧАСТНИЦИ
– Състезателната единица е от минимум двама човека и максимум 10 човека в отбор. За крайно състезателно време се счита времето на финиширане на последния състезател от отбора. При невъзможност за завършване на един или повече състезатели, то отборът отпада от крайното класиране.
– Въпреки състезателния елемент, събитието е по-скоро със социална насоченост. Насърчават се взаимопомощта, екипният дух и феър плей;
– Всички състезатели са длъжни да окажат помощ на всеки човек – друг състезател, съдия, персонал на контролните пунктове, както и зрители и туристи в случай на нужда, независимо от евентуалното забавяне, което може да бъде причинено от това.
– Всички състезатели са задължени да следват стриктно указанията, дадени от съдиите и останалия организационен персонал;
– Оганизаторите, лекари, членове на медицински екипи, членове на спасителни екипи, доброволци, както и всички оторизирани от организаторите лица имат правото да спрат от участие състезател ако преценят, че състоянието им не позволява по- нататъшно участие в състезанието. Решението им влиза в сила незабавно.
– До участие в състезанието се допускат участници, навършили 18 години в деня на старта, които при регистрация се съгласяват с правилата и общите условия за провеждане на състезанието и освобождаване от отговорност на организаторите.
– Лица под 18 години могат да участват в състезанието само, ако са физически подготвени да издържат съответната избрана дистанция и трасе и са в един отбор с родител или настойник и предоставят декларация, подписана от техен родител/настойник.
Състезателите трябва да се запознаят предварително с маршрута и трасето на състезанието и да бъдат адекватно физически и психически подготвени. Състезателите трябва да могат да се справят сами, без външна помощ, с изключение на тази от съотборниците им и да са запознати с висчки рискове и опасности, които крие придвижването в планинска местност: ориентиране, разчитане на релеф, стръмни изкачвания и спускания, диви животни, умора, физически неразположения и наранявания, лоши климатични условия (дъжд, сняг, мъгла, силен дъжд, градушка, заледявания, кал, студ, горещини). Всеки състезател участва в събитието изцяло на собствена отговорност и риск.
– Бягането е физическа дейност, която може да предивзвика неразположение, преумора, травми, наранявания. Препоръчваме всички състезатели да се консултират с личния си лекар преди участие.
– За всяка промяна в дистанциите или при възникнал проблем с участник от отбор, отборът задължително трябва да се свърже с организаторите на посочените телефонни номера или да предупреди представител от организаторите на най-близкият пункт.

РЕГИСТРАЦИЯ И ЗАПИСВАНЕ

– Всички участници в състезанието трябва да се запишат  използвайки онлайн платформата за регистрация спрямо дистанцията и категорията, в която участват

– За успешно регистрирани се считат тези отбори, заплатили състезателна такса в съответния срок;
– Участници от един и същ отбор могат да се регистрират само на една от дистанциите или категориите;

– Регистрацията се затваря 2 седмици преди датата на състезанието и след това няма възможност за промени в отборите или за регистриране на участници.

ДИСТАНЦИЯ
– Късо трасе (с. Владая -> х. Панчо Томов -> с. Владая ~ 11км.)
– Дълго трасе (с. Железница —> Черни връх —> с.Владая ~ 27 км.)

КАТЕГОРИЯ
– Семейство
– Приятели
– Колеги
– Съседи

СЪСТЕЗАТЕЛНА ТАКСА
Състезателната такса включва електронно времеизмерване, подкрепления по време на състезанието и подарък от организаторите. Обявената такса е за един човек.

ПУНКТОВЕ

–Късо трасе (с. Владая -> х. Панчо Томов -> с. Владая ~ 11км.)
1 пункт – х.Панчо Томов (~ 6.1 км. от старта)

– Дълго трасе (с. Железница —> Черни връх —> с.Владая ~ 27 км.)
1 пункт – Заслон Синята Стрела (~ на 4.7 км. от старта)
2 пункт – Черни връх (~ 12.6 км. от старта)
3 пункт – хижа Панчо Томов (~ 20.8 км. от старта)

КОНТРОЛНО ВРЕМЕ
  5 часа за цялото късо трасе (с. Владая -> х. Панчо Томов -> с. Владая ~ 11км.). 
3 часа от старта в с. Владая до пункт х. Панчо Томов

– 9 часа за цялото дълго трасе (с. Железница —> Черни връх —> с.Владая ~ 27 км.) 

2 часа от старта в с. Железница до пункт Заслон Синята Стрела
4.5 часа от старта в с. Железница до пункт Черни Връх
8 часа от старта в с. Железница до пункт х. Панчо Томов

ВАЖНО
Всеки участник в състезанието „По стъпките на Алеко с пряител“, независимо от възрастта или от категорията в коята участва, трябва да има задължително активна планинска застраховка в деня на състезанието.

ОКОЛНА СРЕДА
– Забранено е изхвърлянето на всякакъв вид отпадъци по трасето или около него.
състезатели са задължени да опазват околната среда, растителното и биоразнообразие и не извършват злоумишлени действия.

ЕКИПИРОВКА
– Екипировка (организаторите си запазват правото да инспектират наличието на всички елементи от задължителната екипировка. Липсата на който и да е било компонент може да доведе до дисквалификация на участник и отборът им).

Задължителна екипировка:

 • Състезателен номер, прикрепен на видимо място в предната част на тялото – гърдите, корема или бедрата. Изключения се допускат само при лоши метеорологични условия, когато номерът може да бъде покрит от връхна дреха. В такъв случай състезателите са длъжни да показват състезателния номер при поискване от страна на организаторите или съдиите.
 • Съд за течности с вместимост от минимум 0.5л. На подкрепителните пунктове няма да бъдат налични пластмасови чаши и бутилки за еднократна употреба.
 • Мобилен телефон със заредена батерия с възможност за провеждане на разговори на територията на Република България. Поради спецификата и профила на трасето, наличието на покритие на мобилната мрежа не може да бъде гарантирано по цялото протежение на трасето.
 • Водо и ветроустойчива връхна дреха.

Препоръчителна екипировка:

 • Удобни обувки, пригодени за бързо преминаване на пресечен терен
 • Храна с енергийна равностойност на поне 500kcal
 • Шапка/бъф
 • Раница
 • Щеки
 • Източник на светлина
 • Компас и карта
 • Аптечка, ластичен бинт, лепенки, марли и лекарства
 • Слънцезащитен крем
 • Репелент против насекоми
 • Други връхни дрехи освен задължителните

– Състезателната единица е от минимум двама човека и максимум 10 човека в отбор. За крайно състезателно време се счита времето на финиширане на последния състезател от отбора. При невъзможност за завършване на един или повече състезатели, то отборът отпада от крайното класиране.
– Състезанието е съставено от две дистанции – къса с разстояние от приблизително 11 км. и сумарна положителна денивелация от 800 м. и дълга с разстояние от приблизително 28 км. и сумарна положителна денивелация от 1350 м.
– Стартът и на дългата дистанции се намира в с. Железница, кв. Царева махала – обръщалото на автобус 69 при разклона за с. Плана (Линк може да видите тук). Стартът на късата дистанция се намира в село Владая (Читалище Светлина ->Линк може да видите тук.). Финалът и на двете дистанции се намира в центъра на с. Владая

СЪСТЕЗАНИЕТО
– Маршрътут на двете трасета преминава през Природен Парк Витоша. Допълнителна информация и описание е предоставена на официалния сайт на състезанието.
– По протежение на трасетата ще бъдат изградени подкрепителни и контролни пунктове, където състезателите могат да получат вода, храна, енергийни напитки, да им бъде оказана първа долекарска помощ от квалифицирани лица или самите те да прекратят участието си в състезанието.
– Храната, водата и енергийните напитките на подкрепителните пунктове е предназначена единствено за официално регистрираните участници.
– Всеки състезател и/или отбор може да прекрати участието си само на контролен пункт, като е задължен да уведоми за това съдиите или организаторите.

Ако участник от отбор прекрати участието си преди финала на дистанцията за която се е записал неговият отбор, всички участници от този отбор ще бъдат дисклалифицирани.

 • Ако участник от отбор или целия отбор не могат да преминат разстоянието от старта на съответната дистанция до обособените по-горе пунктове в рамките на установеното контролно време, то участникът и отборът биват дисквалифицирани. Участието им в състезанието се прекратява и те могат да продължат придвижване по маршрута на състезанието на собствена отговорност без организаторите да носят отговорност за тях.
  – Ако участниците променят подредбата на раздадените им номера в отбора, могат да бъдат дисклалифицирани. Тъй като това, може да доведе до грешки в отчитащата система. Всеки участник трябва да се състезава с номера отговарящ на неговото име.
  – Не е разрешено воденето на домашни любимци в състезанието, освен ако не са кучета- водачи на хора в неравностойно положение.
  – Трасето на състезанието преминава през публична и частна собственост и няма да бъде затворено за хора, които не участват в състезанието.
  – Трасето на състезанието преминава през населени места и пресича автомобилни пътища, моля спазвайте правилата за движение по пътищата на Република България.
  – Организаторите си запазват правото да отменят или прекратят изцяло или частично състезанието във всеки един момент, когато това се налага от съображения за сигурност, в случаи пряко застрашаващи живота и здравето на участници или доброволци.
  – Организаторите си запазват правото да прекратят участието на един или повече състезатели ако преценят, че здравето или живота му са застрашени.
  – Организаторите си запазват правото да отменят/променят датата и времето на старта, както и да прекратят състезанието по всяко време поради лоши метеорологични условия, природни бедствия и катаклизми и други непредвидени обстоятелства, застрашаващи здравето и живота на участниците, доброволците и спомагателните екипи.

– Всякакви претенции от участници към Организаторите относно проблеми при състезанието, отчитане на резултати, класиране, раздаване на награди или други организационни въпроси следва да бъдат представяни на Организаторите възможно най-скоро, но не по-късно от една седмица.

– Всякакви уведомления или сигнали за инциденти по време на състезанието, които са предмет на покритие от задължителната за състезанието застраховка, следва да бъдат представяни на Застрахователя и да бъдат уведомени Организаторите незабавно, но при всички случаи не по-късно от една седмица от датата на събитието.

– Организаторите имат право да организират и правят снимки и видеоматериали, в които присъстват участници в състезанието, преди, по време и след завършване на състезанието, както и да използват същите снимки и видеоматериали за дейността на Организатора и за целите на състезанието, при съобразяване с Политиката за защита на лични данни на Организаторите. Участниците се съгласяват, че нямат претенции по отношение на изготвянето и използването на снимки и видеоматериали по тази точка.

ТАКСИ

При регистрация за състезанието всеки отбор или респективно участник (състезател) заплаща такса за участие. Заплатената такса за участие се възстановява при непровеждане на състезанието по вина на Организатора ТД Боерица по зависещи изцяло от Организатора причини. 

Заплатената такса за участие не се възстановява на участника или отбора в следните случаи:

 • Отказ на участник и/или отбор от участие в състезанието след успешна регистрация за участие;
 • Невъзможност (начална или последваща) на участник и/или отбор да участва в състезанието, след успешна регистрация за участие, дължаща се на лични, здравословни или други причини, зависещи от участника и/или отбора;
 • При непровеждане на състезанието, поради причини независещи от Организатора ТД Боерица, включително, но не само: нормативна или административна забрана за провеждане на състезанието, тежки климатични условия създаващи риск за здравето,  други условия или обстоятелства, които създават необосновано висок риск или невъзможност за провеждане на състезанието. В тези случаи, участникът или респективно отборът имат право да използват вече заплатената такса за участие за следващо състезание в рамките на 18 месеца от заплащането на таксата за участие.

ДРУГИ
– Организатор на състезанието е ТД Боерица – сдружение с нестопанска цел.
– ТД Боерица си запазва правото да променя настоящите условия, правила и време за провеждане на състезанието по всяко време и без предупреждение.
– ТД Боерица не носи отговорност за каквито и да е наранявания, контузии, травми или летален изход на участниците в състезанието.
– ТД Боерица не носи отговорност за достоверността на предоставената информация и лични данни на потребителите при тяхната регистрация.
– ТД Боерица не носи отговорност при технически повреди и невъзможност за отчитане на резултатите и класиране от състезанието или тяхното публикуване.
– ТД Боерица не действа като арбитраж при раздаване на предметни награди

Очакваме Ви!

село Железница кв. Царева махала, обръщалото на атобус 69

© Copyright 2020 ТД „Боерица“. Всички права запазени.