fbpx

Изборът на правилните обувки за планинско бягане е от изключително значение когато става дума за състезания по пресечен терен. Важно е да не забравяме, че обувките за планинско бягане са по-различни от тези за бягане по асфалт. Те притежават различни характеристики, които позволяват да се запази устойчивостта на обувката и комфорта на бегача при преминаване през каменист, неравен, мокър или кален терен.

Маратонката за планинско бягане трябва да стои на крака ви по малко по-различен начин от обикновената обувка за бягане в града.

  1. От голямо значение за осигуряването на стабилна опора за ходилото е обувката да обгръща добре средната част на стъпалото и да приляга удобно към крака. В същото време е важно да помним, че обувката в никакъв случай не трябва да е прекалено тясна или стегната – при по-дълги дистанции краката често отичат и в такъв случай вече тясната обувка става изключително некомфортна. Много хора се задоволяват с малко по-тясна обувка, с нагласата, че с носенето тя ще се отпусне, но това далеч невинаги е гарантирано. Точно обратното – отчитайки динамиката на крака по време на бягане е хубаво да се подсигурим с обувка, която е достатъчно широка и удобна
  2. Също както с ширината на обувката не трябва да се правят компромиси, така и дължината на маратонките за бягане не трябва да се пренебрегва. Често пъти си купуваме обувки спрямо номерът, посочен на кутията, но по-важно е да обърнем внимание на дължината на стелката. Различните марки и модели често могат да бъдат с различна дължина дори когато са маркирани като един и същ номер. При маратонките за планинско бягане е необходимо да вземем предвид наклона на терена – при слизането по склон стъпалото често се набива в предната част на обувката, ако тя е твърде къса. Затова е важно да се уверим, че имаме поне един сантиметър място от най-големия пръст на крака до предната част на обувката.
  3. Обърнете внимание на това как маратонките обхващат глезена и петата ви. Ако задната част на обувката е широка и петата не ляга плътно, ходилото ви може да се измести в обувката по време на бягане, особено по каменист терен и да създаде предпоставки за травми и контузии.
  4. Различните марки и модели обувки имат различна степен на омекотяване и тази, която ще изберете, зависи изцяло от вас. Добре е да се вземе предвид, че макар по-меките обувки често да осигуряват по-голям комфорт за стъпалото, с тях усещането за терена се губи и понякога това може да е подвеждащо. Противно на разпространените схващания, по-твърдите обувки ви защитават в по-голяма степен от контузии, тъй като ви дават по-точно усещане за терена под краката ви.
  5. Не на последно място е изборът на правилния за вас „дроп“ (разликата във височината между предната и задната част на обувката). За начинаещи в планинското бягане се препоръчват обувки с дроп над 6-8 мм.
  6. Накрая обърнете внимание на подметката на маратонката, която сте харесали – различните подметки с различна дебелина и грайфери, пригодени за бягане по различни терени. Съобразете избора си на подметка с терена на местата, където бягате най-често – каменист, тревист, песъчлив и т.н.

След като вече сме избрали обувките си за бягане е хубаво да ги поддържаме подобаващо, за да удължим живота им. За щастие това е сравнително лесно, ако се спазват няколко прости съвета.

  • Като начало, ако обувките са мръсни (което е почти гарантирано след бягане в планината при мокро време) е по-добре да ги измием на ръка с хладка вода и кърпа и, ако наистина е необходимо – препарат (но не твърде агресивен!). Прането в перална машина крие рискове от изкривяване и деформиране на обувката, което разбира се е нежелано след като сме я избрали толкова внимателно.
  • След измиването е по-добре да се оставят обувките да изсъхнат нормално на стайна температура. Ако ги сложим близо до отоплителен уред или пък в сушилня, отново има опасност да се деформират или дори разлепят от топлината.
  • И като цяло добра практика е да не се ползват обувките за планинско бягане за тренировки в града (и обратното, разбира се). Използването на маратонките за планинско бягане в градска среда ще амортизира (увреди) подметките им и ще ги захаби по-бързо, отколкото ако се ползват само за терена, за който са предназначени.

Очакваме Ви!

село Железница кв. Царева махала, обръщалото на атобус 69

© Copyright 2020 ТД „Боерица“. Всички права запазени.