fbpx

Тази година каузата ни е за Йоана от София, която има нужда от редовна рехабилитация, за да може да ходи самостоятелно. Йоана Стефанова Стоянова е на 36 години. Родена е в шестия месец от бременността и прекарва първите месеци от живота си в кувьоз. Диагнозата ѝ е луксация на тазобедрените стави и детска церебрална парализа на горните крайници, 96% инвалидност с придружител.

Йоана никога няма да може да научи азбуката, да чете, пише или смята, а менталното ѝ развитие ще продължава да е като на петгодишно дете, на колкото и години да стане. Тя не може сама да се облече, измие, изкъпе, да си приготви храна или да отиде до магазина, затова за нея денонощно се грижи вечният ѝ придружител – майка ѝ. Когато е възможно, посещава логопед и рехабилитатор в дневен център в София, но грижите, които получава безплатно там, са недостатъчни, за да противодействат на симптомите от диагнозата ѝ.

В момента обаче най-важен проблем за нея и семейството ѝ е мобилността – тя се нуждае се от постоянна рехалибитация, с която да се ограничат симптомите на диагнозата ѝ, нестабилната ѝ походка с проблеми в колената, провлачване на краката и ограничения обем на движенията. Ако не се спре процеса на обездвижването ѝ, биха възникнали допълнителни здравни проблеми, затова в момента усилията на семейството са съсредоточени в този аспект от нуждите ѝ.

Избраната като подходяща за състоянието ѝ рехабилитация струва 20 лева на час, но семейството не може да си я позволи. При тази рехабилитация Йоана би получила активни скелетно-мускулни упражнения, трениране на ставните движения, трениране на ходенето и походката, стречинг на мускулите, сухожилия и друга физикална терапия. Това би означавало отново да ходи самостоятелно и да се радва на разходките в парка при любимите си кучета.

Затова ние от ТД “Боерица” искаме да спомогнем за събирането на средства за нейното лечение. Всеки, който иска да се присъедини към нас, ще може да остави дарение в специално направени за това кутии по време на състезанието.

Очакваме Ви!

село Железница кв. Царева махала, обръщалото на атобус 69

© Copyright 2020 ТД „Боерица“. Всички права запазени.